Veel gestelde vragen This is a new feature at this site. An interactive way to talk about the genealogies

Bookmark

 Lutherse begraafplaats, Nieuwe Pekela, Nieuwe Pekela, Groningen, Nederland


OpenStreetMap

Latitude: 53.10246961232125, Longitude: 7.011669874191284

Notes:
Treft men elders Hervormde, Rooms-katholieke en algemene begraafplaatsen aan, in Nieuwe Pekela bevinden zich naast genoemde drie ook nog een Gereformeerde en een Lutherse begraafplaats. Was dit het gevolg van scherpe tegenstellingen of van een grote verbondenheid onder elkaar tot over de grens van de dood? Misschien wel het gevolg van beide. In ieder geval lag er in 1898 bij de toenmalige burgerlijke gemeente Nieuwe Pekela het verzoek van de Lutherse gemeente om een eigen begraafplaats te mogen stichten. Met het honoreren van dit verzoek, kon de kerkelijke gemeente in 1899 overgaan tot de aanleg en de exploitatie van de begraafplaats

Ds. Bögeholtz

Het stichten van deze begraafplaats zal men zeker mogen duiden, naast de vele andere, als een expressie van de wederopbouw en bloei van de gemeente ten tijde van ds. Jakob Hendrik Bögeholtz. Ds. Bögeholtz, die tweemaal de Lutherse gemeente van Pekela diende, behoorde tot de rechtzinnige stroming in de Evangelisch-Lutherse kerk. Principieel Luthers als hij was, vond hij, dat er eigen verenigingen en scholen zouden moeten zijn. In dat kader lag het stichten van een eigen begraafplaats voor de hand. Ds. Bögeholtz zou er zelf begraven worden.
Op zondag 21 april 1912 zakte hij tijdens het leiden van een kerkdienst op de kansel in elkaar en stierf korte tijd later. Tot 1938 heeft hij op de begraafplaats achter de kerk begraven gelegen om in dat jaar, op verzoek van de familie, in Amsterdam herbegraven te worden.

Aan Bögeholtz herinnert een glas-in-lood raam in de Evangelisch-Lutherse kerk te Nieuwe Pekela met zijn beeltenis. Wie opziet naar dat raam, ontkomt niet aan de gedachte, dat het is alsof hij zo nog waken wil over de kudde, die hij als herder mocht dienen: over de levenden in de kerk en de gestorvenen op de dodenakker achter de kerk.

door Marten Mulder


Cemetery Photos

   Thumb   Description 
1
Graf van Frouktje Heukers en Meint Veninga
Graf van Frouktje Heukers en Meint Veninga
Begraafplaats Nieuwe Pekela, Groningen 
2
Graf van Maria Drenth en Everardus Stuut
Graf van Maria Drenth en Everardus Stuut
Lutherse begraafplaats Nieuwe Pekela, Groningen 
3
Graf van Roelfien Stuut en Jacob Fleurke
Graf van Roelfien Stuut en Jacob Fleurke
Begraafplaats Nieuwe Pekela, Groningen 
4
Graf van Webina Kroeze en Christiaan Hendrik Zuur
Graf van Webina Kroeze en Christiaan Hendrik Zuur
Begraafplaats Luthers Nieuwe Pekela, Groningen 
5
Grafsteen
Grafsteen
NB,kennelijk is Harmina Francina de naam van haar moeder blijven dragen 


Calendar

 


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, written by Darrin Lythgoe 2001-2022.