Veel gestelde vragen This is a new feature at this site. An interactive way to talk about the genealogies

Bookmark

Wellen, Limburg, België 


Notes: Wellen (Limburgs: Wuèlle) is een gemeente in de provincie Limburg in België. De gemeente telt bijna 7000 inwoners.
Wellen ligt in Haspengouw, de fruitstreek in zuidelijk Limburg. Onder de inwoners van Haspengouw wordt de gemeente wel eens de bloembak van Haspengouw genoemd. Buurgemeenten zijn Alken (in het noorden), Hasselt (in het noord-oosten), Kortessem (in het oosten), Borgloon (in het zuiden) en Sint-Truiden (in het westen).
Geschiedenis
Het is onduidelijk wanneer Wellen precies is ontstaan, maar archeologische vondsten duiden op een vestiging in de Frankische tijd (5e - 7e eeuw). Het puin dat door de rivier de Herk op die plek wordt afgezet, blijkt een geschikte plek voor veeboeren. Wellene of Welnis wordt pas in de tweede helft van de 12e eeuw in 'officiële' bronnen vermeld.
De naam Wellen is afkomstig van het Middelnederlandse "wellene", en betekent bron of put. Er zijn immers vele en spontaan opwellende bronnetjes. Een andere uitleg voor de naam komt van het Latijnse villina terra, en betekent landbouwuitbating.
De gemeente was lange tijd verbonden aan de abdij van Munsterbilzen, en dit op zowel administratief, juridisch als kerkelijk gebied. De verbondenheid aan deze abdij komt door de landeigenares die het klooster stichtte rond 670. Landrada stond al haar wereldlijke bezittingen af aan de abdij. Vanaf de 12e eeuw werd de abdij een eerder elitair, adellijk stift voor dames en begon het zich te gedragen als een kapittel van kanunnikessen, geleid door een prinses-abdis. Deze prinses-abdis had verschillende rechten, zoals het tiendrecht en patronaatsrecht en grondrechten en hoogheerlijke rechten. Uiteindelijk noemde zij zich de soevereine vorstin van de abdij en haar gebieden. De door haar benoemde schepenbanken waren onderworpen aan de Loonse wetten, een beroep tegen een veroordeling kon aangetekend worden te Munsterbilzen. Vele Bokkerijders uit Wellen werden in dit beroep zo tot de doodstraf veroordeeld, op twee jaar tijd 27. Rond 1760 werd in Wellen 40% van de mannelijke bevolking genoemd in de processen rond de bokkerijders. Dankzij dit grote aantal beschuldigingen en doodstraffen kregen de inwoners van Wellen de bijnaam de Bokkerijders.

OpenStreetMap

City/Town : Latitude: 50.8394444444444, Longitude: 5.33944444444444


Birth

Matches 1 to 2 of 2

   Last Name, Given Name(s)    Birth    Person ID 
1 Billen, Maria Agnes  05 Feb 1861Wellen, Limburg, België I797
2 Neven, Marie Brigida  1775Wellen, Limburg, België I2277

Christened

Matches 1 to 1 of 1

   Last Name, Given Name(s)    Christened    Person ID 
1 Neven, Marie Brigida  05 Apr 1775Wellen, Limburg, België I2277

Calendar

 


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, written by Darrin Lythgoe 2001-2022.