Veel gestelde vragen This is a new feature at this site. An interactive way to talk about the genealogies

Bookmark
Landgraaf, Limburg

Landgraaf, Limburg 


Notes: Landgraaf (Limburgs: Lankgraaf) is een gemeente in het zuiden van Limburg (Nederland). De gemeente telt 38.917 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 24,68 km² (waarvan 0,10 km² water).
Kernen
De gemeente Landgraaf is in 1982 ontstaan door samenvoeging van de vroegere gemeenten Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms (vroeger ook wel de SUN-gemeenten genoemd). In 1986 is besloten om de naam Landgraaf ook als plaatsnaam te gebruiken, omdat de meeste kernen aaneen gegroeid waren. Deze ontwikkeling is voortgekomen uit de mijnbouw in de streek die gedurende de 20e eeuw voor een bevolkingsexplosie heeft gezorgd. In tegenstelling tot de buurgemeenten Heerlen en Kerkrade, die een soortgelijke ontwikkeling hebben ondergaan, heeft Landgraaf echter geen stedelijk karakter gekregen.
Formeel gezien is Landgraaf tegenwoordig één kern, maar feitelijk gezien bestaat de gemeente nog steeds uit aparte kernen. Rimburg is het meest oostelijke kerkdorp van de gemeente en heeft het karakter van een klein dorp het meeste weten te behouden.
Aantal inwoners per woonkern op 1 januari 2005:
Nederlandse naam Limburgse naam Aantal
Schaesberg D'r Sjeet 17.120
Waubach Waobich 12.170
Nieuwenhagen Nuienhage 9400
Rimburg Rimburg 790
(Bron: CBS)
Deze kernen zijn daarnaast opgedeeld in verschillende wijken, waaronder: Klinkerkwartier, Abdissenbosch, Parkheide, Eikske, Groenstraat, Heiveld, Hoefveld, Kakert, Lauradorp, Leenhof, Nieuwenhagerheide en Oude Heide.
Trivia
Uit Schaesberg was Sleinada, het pseudoniem van pastoor A. Daniels, afkomstig, die in de 18e eeuw smaadschriften schreef tegen de bokkenrijders. In Landgraaf zijn dan ook meerdere straten naar hem vernoemd.
Naam
De gemeente Landgraaf dankt haar naam aan een kilometers lange aarden wal die deels op het grondgebied van de gemeente gelegen is. De omwalling, die behalve landgraaf ook landweer genoemd wordt, stamt uit de prehistorie (voor Romeinse tijd) en diende in deze contreien als toevluchtsoord in tijden van onrust. Rond het gebied is veel geplunderd waardoor veel kostbaarheden verloren zijn gegaan.
Samenwerking
De gemeente Landgraaf maakt deel uit van het samenwerkingsverband (plusregio) Parkstad Limburg, samen met de gemeentes Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Simpelveld, Voerendaal, Onderbanken (de voormalige Oostelijke Mijnstreek).
Natuur
In Landgraaf is het Strijthagerbeekdal gelegen: een gevarieerd natuurgebied dat onderdeel is van Natuurmonumenten
Mijnbouw
De mijnbouw, die na 1890 opkwam, zorgde voor ingrijpende veranderingen zoals grootschalige industrie en een enorme groei van de bevolking. Twee grote mijnen werden in Schaesberg gevestigd: de Oranje Nassau II (1904-1971) en de staatsmijn Wilhelmina (1906-1969).
Evenementen
Landgraaf heeft vooral naam gemaakt als de plek waar jaarlijks Pinkpop georganiseerd wordt, dit gebeurt op het evenemententerrein Megaland. Tevens vinden op hetzelfde terrein jaarlijks nog vele andere evenementen plaats en worden er concerten gegeven, in het verleden onder meer door de Rolling Stones en Bon Jovi.
Tevens wordt er tweemaal per jaar Limburg's grootste LAN Party gehouden in de gemeente Landgraaf. TiMeS is een halfjaarlijks evenement dat ongeveer 300 bezoekers per editie trekt.
Landgraaf heeft de beschikking over 's werelds grootste indoor-skipiste SnowWorld, waar het hele jaar door geskied en gesnowboard kan worden en themapark Mondo Verde, gesitueerd rond het Kasteel Strijthagen.

OpenStreetMap

City/Town : Latitude: 50.9083333333333, Longitude: 6.02972222222222


Media

Documents
Een oude kaart van Nieuwenhagen
Een oude kaart van Nieuwenhagen

Died

Matches 1 to 2 of 2

   Last Name, Given Name(s)    Died    Person ID 
1 Janssen, NN  14 Sep 1999Landgraaf, Limburg I402723
2 Notermans, Gerard Mathies  25 Oct 1995Landgraaf, Limburg I141214

Buried

Matches 1 to 2 of 2

   Last Name, Given Name(s)    Buried    Person ID 
1 Boekholt, Gesina Johanna  Landgraaf, Limburg I8209
2 Geerts, Geert  Landgraaf, Limburg I8326

Calendar

 


This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, written by Darrin Lythgoe 2001-2020.