Uit Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

New York (officieel The City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika, gelegen in de staat New York.

New York City is opgedeeld in vijf boroughs (soort stadsdelen): Manhattan, The Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island.

De stad werd in 1625 onder de naam Nieuw-Amsterdam gesticht als een handelspost van de Nederlanders. De stad kwam in 1664 in Britse handen en was de hoofdstad van de Verenigde Staten van 1783 tot 1790. Sinds dat laatste jaar is New York de grootste stad van de Verenigde Staten.

Koloniale tijd

Het onderste stroomgebied van de rivier de Hudson waar nu New York City deel van uitmaakt werd ten tijde van de ontdekking door Giovanni da Verrazzano in 1524[6] bewoond door ongeveer 5.000 Lenape-indianen. Da Verrazzano, die in dienst van de Franse Kroon voer, noemde het gebied "Nouvelle Angoulême" (Nieuw-Angoulême).[7] Vermoedelijk zeilde hij echter niet veel verder dan de zeestraat The Narrows en de naar hem vernoemde brug. Pas met de reis van Henry Hudson, een Engelsman in dienst van de Nederlandse VOC, werd het gebied echt in kaart gebracht. Hudson ontdekte Manhattan op 11 september 1609 en voer de stroom op die nu zijn naam draagt, de Hudson, tot het huidige Albany.

De Nederlanders vestigden zich in 1614, in Nieuw-Amsterdam, wat later Lower Manhattan werd genoemd, om te handelen in beverhuiden met de indianen. In 1626 "kocht" Peter Minuit Manhattan van de Indianen voor snuisterijen ter waarde van 60 gulden, nu zo'n 700 euro of duizend dollar waard.[8]

In de aanloop naar de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1664 werd Nieuw Amsterdam veroverd door de Engelsen, die de nederzetting New York noemden, naar de hertog van York.[9] In 1673 had Nederland het weer even in bezit, maar al gauw nadat ze de naam veranderden in "Nieuw-Oranje" werd het bij de Vrede van Westminster in 1674 definitief overgedragen aan de Britten. Omgekeerd deden de Britten bij dit verdrag - dat niet zozeer feitelijke, maar vooral formele veranderingen omvatte - definitief afstand van Suriname. Onder het Britse bestuur groeide het belang van New York City als handelspost. In 1754 werd de Columbia-universiteit opgericht op aanwijzing van George II van Groot-Brittannië als het King's College in Lower Manhattan.[10]

Rond de stad vond gedurende de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog een aantal grote veldslagen plaats bekend als de New Yorkse veldtocht. Na de Slag bij Fort Washington in Upper Manhattan in 1776 werd de stad een Britse militaire en politieke basis tot het einde van de oorlog in 1783.

Verder lezen

Wikipedia
Anderen