Uit Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Den Horn (Gronings: Hörn) is een klein dorp in de gemeente Zuidhorn in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp ligt vrij geïsoleerd in het westen van de gemeente, net ten zuiden van de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden. Het heeft 432 inwoners (1 januari 2011). Ten oosten van het dorp lag vroeger Station Den Horn.

Geschiedenis

Den Horn is een betrekkelijk jong dorp. Het is rond 1700 ontstaan langs een bedijking. De naam Horn verwijst waarschijnlijk naar 'hoogte' of 'hoek'. Het oorspronkelijke dorp ontstond in de zuid-west hoek van de bedijking.

Kerken

In het gebied, in het dorp Lagemeeden, stond in de middeleeuwen al wel een kerkje, maar dat stond los in het land. Het oude kerkje is in 1862 afgebroken, waarna in het dorp het jaar erop een nieuwe kerk is gebouwd in eclectische stijl. Sindsdien heeft het dorp zich meer ten westen van de kerk ontwikkeld, waardoor de kerk nu min of meer weer los van het dorp staat. Tot 1981 werden diensten in het kerkje gehouden. In 2010 werd begonnen met de restauratie van het kerkje, dat een multifunctionele bestemming moet krijgen.

Vanaf 1650 was er ook een doopsgezinde gemeente in het dorp die bekend stond als 'rechtzinnig'. In 1735 werd een vermaning gebouwd: Oorspronkelijk was er het plan om dit gebouw bij Zuidhorn te bouwen, maar de heer van Hanckema weigerde dit. De heer van Aduard zat in geldnood en wilde daarop tegen zijn zin voor 100 gulden wel een bouwvergunning verlenen mits de vermaning van buiten niet als kerk zichtbaar was. Tussen 1660 en 1861[1] werd een nieuwe vermaning gebouwd (Dorpstraat 62). In 1968 fuseerde de doopsgezinde gemeente met die van Noordhorn ("Westerkwartier"). In 1970 werd het een timmermanswerkplaats (bouwbedrijf Westra). Sindsdien doet dit gebouw dienst als schuur. De kosterij ernaast werd later afgebroken. Het orgel werd verkocht aan orgelbouwer J.J.Harkema uit Zuidhorn.[2] De pastorie staat er nog wel.

Bedrijventerrein

Ten zuiden van het dorp, bij de buurtschap de Poffert wordt in de nabije toekomst een groot bedrijventerrein ontwikkeld door de gemeente Groningen. In het dorp bestaat de angst dat Den Horn daardoor zijn landelijke karakter zal verliezen.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
Dorpen, gehuchten en buurtschappen in de gemeente Zuidhorn
Zuidhorn : BriltilDiepswalKlinckema · Mokkenburg · NoorderburenNoordhornNoordhornergaNoordhornertolhekOkswerdTolhekWestergast · ZuiderburenZuidhorn
Grijpskerk: BuikstedeGaarkeuken · Grijpskerk't HoekjeJuursemakluftKievitsburenNiezijlPieterzijlRuigewaardVisvlietWaardenWesterhorn
Oldehove : AalsumBalmahuizenBarnwerdDe KampenElectraEnglumFrytumGaaikemaweerHeereburenIkumKenwerdKommerzijlKorhornLammerburenLauwerzijlNiehoveOldehovePamaRuigezandSaaksumSelwerd
Aduard : AduardAduardervoorwerkDen HamDen HornDe PoffertFransumFransumervoorwerkGaaikemadijkHoogemeedenLagemeedenNieuwbrugNieuwklapSpanjaardsdijkSteentilTolhekWierumerschouw(gedeeltelijk)
Kaarten J. Kuyper 1867, Aduard(Ad), Oldehove(Ol), [Grijpskerk(Gr), Zuidhorn(Zu (kleur))

Sjabloon:Coor title dms