Uit Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Den Ham is een streekdorp in de gemeente Zuidhorn in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp ligt aan de weg van Aduard naar Saaksum. Den Ham heeft 276 inwoners (1 januari 2011).

De naam zou slaan op een afgebakend stuk land. Het dorp bestond vanouds uit uit drie gehuchten, Altenaauw, De Knijp en Biggestaart. Altenaauw is nu een wierde ten oosten van het dorp, De Knijp en Biggestaart zijn later aaneengegroeid tot het dorp.

Het kerkje van het dorp stamt uit de zestiende eeuw. Het staat boven op een nog geheel gave wierde.

Even buiten het dorp staat de Hamster- of Piloersemaborg. Ten oosten van het dorp, aan het Aduarderdiep staat de poldermolen De Eolus.

Aan de andere kant van de provincie, tegen de grens met Duitsland aan, ligt nog een streekdorp met de naam Den Ham. Het dorp ligt in de gemeente Bellingwedde.

Geboren

Bekende inwoners

Zie ook

Dorpen, gehuchten en buurtschappen in de gemeente Zuidhorn
Zuidhorn : BriltilDiepswalKlinckema · Mokkenburg · NoorderburenNoordhornNoordhornergaNoordhornertolhekOkswerdTolhekWestergast · ZuiderburenZuidhorn
Grijpskerk: BuikstedeGaarkeuken · Grijpskerk't HoekjeJuursemakluftKievitsburenNiezijlPieterzijlRuigewaardVisvlietWaardenWesterhorn
Oldehove : AalsumBalmahuizenBarnwerdDe KampenElectraEnglumFrytumGaaikemaweerHeereburenIkumKenwerdKommerzijlKorhornLammerburenLauwerzijlNiehoveOldehovePamaRuigezandSaaksumSelwerd
Aduard : AduardAduardervoorwerkDen HamDen HornDe PoffertFransumFransumervoorwerkGaaikemadijkHoogemeedenLagemeedenNieuwbrugNieuwklapSpanjaardsdijkSteentilTolhekWierumerschouw(gedeeltelijk)
Kaarten J. Kuyper 1867, Aduard(Ad), Oldehove(Ol), [Grijpskerk(Gr), Zuidhorn(Zu (kleur))

Sjabloon:Coor title dms fr:Den Ham (Zuidhorn)