Karel Johannes Julianus Lotsy

Karel Johannes Julianus Lotsy

Male 1893 - 1959  (66 years)    Has more than 100 ancestors but no descendants in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Karel Johannes Julianus Lotsy 
  Relationshipwith Francis Fox
  Born 3 Mar 1893  Baltimore Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Died 29 Aug 1959  Koog aan de Zaan Find all individuals with events at this location 
  Person ID I659764  Geneagraphie
  Last Modified 28 Sep 2011 

  Father Johannes Paulus Lotsy,   b. 1867,   d. 1931  (Age 64 years) 
  Mother Catharina Christina Goossen 
  Family ID F358389  Group Sheet  |  Family Chart

  Family 1 Wilhelmina Diderica Vriesendorp,   b. 29 Apr 1896, Dordrecht, ZH, NL Find all individuals with events at this location,   d. Yes, date unknown 
  Married 18 Jun 1919  Dordrecht, ZH, NL Find all individuals with events at this location 
  Divorced 17 May 1935 
  Last Modified 28 Sep 2011 
  Family ID F289645  Group Sheet  |  Family Chart

  Family 2 Aaltje Beltman 
  Married 30 Jan 1936 
  Last Modified 28 Sep 2011 
  Family ID F358390  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map Click to display
  Link to Google MapsMarried - 18 Jun 1919 - Dordrecht, ZH, NL Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Notes 
  • een Nederlandse sportleider.

   Van 1917 tot 1919 was Lotsy voorzitter van HFC. In 1921 werd hij coach van het eerste elftal. In deze tijd ontwikkelde hij de concentratie- en mentaltraining methode waarmee hij beroemd werd.

   In 1924 ging hij mee naar de Olympische Spelen in Parijs waar hij ervaring opdeed als sportleider.

   Ook werd Karel Lotsy actief als bestuurder in de KNVB en werd hij voorzitter van de keuzecommissie van het Nederlands Elftal. Onder zijn leiding begon het succes van het Nederlands elftal opmerkelijk toe te nemen.

   Hij was driemaal bij de Olympische Spelen chef de mission (Berlijn 1936, Londen 1948, en Helsinki 1952). In 1959 was hij de eerste voorzitter van de Nederlandse Sport Federatie.

   Karel Lotsy, die ook in andere takken van sport dan voetbal grote invloed heeft gehad, stond bekend als een zeer dynamische en charmante figuur, die voortreffelijk kon organiseren. Zijn idealisme heeft zeer inspirerend gewerkt op anderen. Wegens zijn grote verdiensten werd hij talloze malen onderscheiden.

   Lotsy staat op plaats 6 op de lijst van Grootste Drechtstedeling Aller Tijden. Meer (persoonlijke) achtergrondinformatie is te vinden bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.

   Karel Lotsy reikt de Nederlandse voetbalbeker van 1944 uit.

   Eind jaren zeventig, ruim na zijn dood, verandert het beeld over Lotsy. Journalisten Frits Barend en Henk van Dorp maken voor Vrij Nederland een serie over sport in de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze kanttekeningen bij de rol van Lotsy plaatsen. Hoewel de zuiveringscommissie voor de sport hem in 1945 had vrijgesproken van collaboratie trekken oud-scheidsrechter Leo Horn en oud-voetballer Bram Appel van leer tegen de ?bobo?. Volgens Appel was Lotsy in 1944 in Berlijn als toeschouwer aanwezig bij een wedstrijd tussen dwangarbeiderselftallen van Nederland en Tsjechië. Zeven andere spelers weerspreken dit verhaal. ,,De 85-jarige Bierings (de enige nog levende speler in 2008) zegt dat hij Lotsy in Berlijn niet heeft zien zitten en dat hij Appel daar juist als een ?Haagse praatjesmaker? heeft leren kennen.??

   De kritiek houdt aan: historicus André Swijtink schrijft in 1992 een proefschrift over sportbeoefening in de Tweede Wereldoorlog. Daarin wordt Lotsy aangeduid als ?uitvoerder van anti-Joodse politiek van de bezetter?. Er kwam een actie om naar Lotsy vernoemde straten van naam te veranderen. Amsterdam doopte de Karel Lotsylaan om tot Gustav Mahlerlaan. Dordrecht hield de rug recht: het Karel Lotsypad en de Karel Lotsyweg bleven.

   In 2009 verschijnt een biografie:"De Dordtse magiër - de val van een volksheld" (uitgeverij Nieuw Amsterdam), door Frank van Kolfschooten waarin beargumenteerd wordt dat Karel Lotsy niet 'fout' zou zijn geweest.[2] Lotsy zou het het slachtoffer zijn geworden van journalistieke, wetenschappelijke en politieke dwalingen. In de biografie zou uit nieuwe bronnen blijken dat Barend en Van Dorp, Swijtink en Vis zich hadden gebaseerd op onbetrouwbare getuigenissen en onzorgvuldig bronnenonderzoek. De auteur maakt gebruik van omvangrijk bronnenonderzoek en documenteert en redeneert dat Lotsy niet van collaboratie met of sympathie jegens de Duitse bezetter kan worden beticht. Van Kolfschooten ontdekte verder dat sportkoepel NOC*NSF de herinneringstekens voor Lotsy op het sportcentrum Papendal (dat op initiatief van Lotsy was opgericht) stilzwijgend had weggehaald. Zowel het borstbeeld van Lotsy als een plaquette bij de naar hem vernoemde hal waren verdwenen na berichten over zijn vermeende misstappen tijdens de bezettingsperiode. Zowel NOC*NSF als de KNVB, waarvan Lotsy voorzitter en keuzeheer van het Nederlands elftal was geweest, weigerden de presentatie van het boek op 9 mei 2009 bij te wonen, om niet betrokken te raken in een debat over zijn oorlogsverleden [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]. Hierop kwam echter ook kritiek van de zijde van Swijtink, die in 1992 een proefschrift aan Lotsy had gewijd: de voorgestelde rehabilitatie zou volgens hem volslagen onterecht zijn [10]. Ook Matty Verkamman liet in Voetbal International weten dat de rehabilitatie volledig onterecht was. "Ik ben in het bezit gekomen van een brief, die het boek van Van Kolfschoten in één klap degradeert tot oud papier", aldus Verkamman. Tot dusverre heeft Verkamman overigens niet duidelijk gemaakt op welke brief hij hier doelt.
   Uitspraken

   ?Ik durf de bewering aan dat Rie Mastenbroek op de Olympische Spelen van Berlijn geen titel veroverd zou hebben en Osendarp en Van Beveren en de anderen niet zulke tijden gemaakt zouden hebben als er uit de bus kwamen. Lotsy haalde het maximum uit een sportjongen of sportmeisje, dat onder zijn hoede kwam. De joviale, als hij wilde buitengewoon charmante man, had op sportmensen een overwicht dat de kant van hypnose uitging.' (Herman Kuiphof na Lotsy's overlijden in 1959)

   ?Als de heer Lotsy spreekt, pakt elk woord, is die vaak als een kogel van Bakhuys of Vente,' schrijft een verslaggever van De Telegraaf over zijn laatste speech in de Wondertent. ?Even is het stil, dan davert het applaus als een orkaan door de eensklaps stil geworden ruimte.'
  • Wikipedia
  • Biografisch Woordenboek van Nederland:1880-2000Other databases 

Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources