Share Bookmark
Gerrit van Hackfort van Baak, I

Gerrit van Hackfort van Baak, I

Male 1345 - 1392  (47 years)    Has more than 100 ancestors and more than 100 descendants in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    All

  • Name Gerrit van Hackfort van Baak 
    Suffix
    Birth 1345 
    Gender Male 
    Death 1392 
    Siblings 1 Sibling 
    Person ID I650829  Geneagraphie
    Last Modified 23 Jun 2009 

    Father Jacob van Welle van Hackfort,   b. 1300   d. 1367 (Age 67 years) 
    Mother Liutgarde van Sinderen,   b. 1330   d. Yes, date unknown 
    Family ID F285516  Group Sheet  |  Family Chart

    Family Bertha van Vorden,   b. 1350   d. Yes, date unknown 
    Children 
    +1. Jacob van Hackfort, II,   b. 1370   d. 1425 (Age 55 years)
     2. Ermengarde van Hackfort,   b. 1375   d. Yes, date unknown
    Family ID F285514  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 23 Jun 2009 

  • Notes 
    • Vermeld 1367-1392. Hij noemt zich naar het goed Baak.Na de dood van Jacob I in 1367 treedt Gerrit I in zijn vaders voetsporen.
      Al voor zijn vaders dood is Gerrit (Gheryd of Gerardus) I al in het Gelderse bestuur actief. In 1359 treedt Gerrit I op als getuige bij de landvrede in de vete tussen de Heekerens en Bronckhorsten. In hetzelfde jaar blijkt hij benoemd te zijn tot schout van Zutphen. Dat is nog niet het hoogtepunt van Gerrit I's carrière, want in 1375 treedt hij op als landdrost van het kwartier van Zutphen.
      Dankzij de bloedband met het geslacht Sinderen weet Gerrit I het goed Sinderen op de Veluwe in leen te krijgen van hertog Eduard. Gerrit I's oom Willem van Sinderen heeft in de strijd tussen Reinald III en Eduard op het verkeerde paard gewed en wordt in 1356 van zijn leen ontheven. Willem werkt niet mee, want Gerrit I en zijn broers schrijven de hertog dat "Willem van Sinderen, onse oeme, dat voirscr. huys te Sinderen met recht wedergheven soude, soe sullen wijt onsen here lieveren in syne hant, mar hij sal ons te voeren besceits helpen van alsulken saken, als onse moeder ende wij te seggen en te vorderen hebben mit recht op Wilhelm onsen oeme voirscr. ende op sijn goet."
      Tussen 1356 en 1360 krijgen Gerrit I en zijn broers Sinderen in bezit. Veel langer hebben zij het Veluwse Sinderen niet in leen, want Willems zoon Derk staat wel op goede voet met de hertog en krijgt zijn voorvaderlijk leen terug.
      De generatie van Gerrit I versmelt met het naburige geslacht Van Vorden. Gerrit I huwt namelijk Bertrade, terwijl zijn broer Evert mogelijk een zuster van haar trouwt. Door dit huwelijk wordt de naam "Berend" in de familie geïntroduceerd. Bertrade is een dochter van Willem van Vorden en Lisebeth (Elisabeth). Het paar krijgt drie kinderen: Jacob (II), Ermgard en Lutgard. Ermgard trouwt met Johan II van Buckhorst en Lutgard met een onbekende zoon uit het geslacht Kemnade.
      Het huwelijk met Bertrade blijkt achteraf een goede greep te zijn geweest, want het Keppelse leen Vorden wordt door haar broer Berend vermaakt aan haar zoon Jacob II, wanneer deze onverhoopt kinderloos overlijdt. Bij het verscheiden van haar ouders hebben Bertrade en Gerrit I al enkele tiendrechten van de goederen Tiodinck (Tjonk/Tyoding) en Hackfort ten noorden van de Molenbeek aan het Hackfortse goed toevoegen.
      Het groeiende prestige en het daarmee toenemende financiële draagvlak zal Gerrit I verleid hebben tot de bouw van een representatieve woning. Hem komt waarschijnlijk de eer toe de bouwheer van het huis Hackfort te zijn, want bij zijn dood voor 1392 blijkt er een huis "te Hacvorden" te bestaan.

      Uit bronnen kan ook afgeleid worden dat Hackfort aan het eind van de veertiende eeuw is gebouwd, want dan treedt Gerrit I van Hackfort op als landdrost van Gelre. Het lucratieve ambt van landdrost zal Gerrit I zonder twijfel de financiële middelen verschaffen om een representatieve woning te bouwen. In 1376 ontvangt Gerrit I twee bodes uit Deventer op Hackfort, waaruit blijkt dat hij in staat is belangrijke gasten te ontvangen. Gerrit I is dus vermoedelijk de bouwheer van Hackfort.

      Zekerheid over het bestaan van het kasteel komt er in 1392 wanneer er sprake is van "dat hues tot Hacforden mit den voirburchte ende veesten ende mit den erve dat daer gelegen is dat geheiten is dat guyt tot hacforden". Waarbij met "veesten" de grachten worden bedoeld.
      Hackfort is van oorsprong waarschijnlijk een vrijstaande (woon)toren met twee verdiepingen (op de tekening rood gekleurde deel). Deze (woon)toren stamt uit de tweede helft van de veertiende eeuw. Het oudste rechthoekige grondplan meet 7,5 bij 11 meter. De oorspronkelijke (woon)toren ontleedt zijn grote verdedigende kracht vooral aan zijn grachten, die gevuld worden door de nabij gelegen Hackforter Beek. Bovendien maakt de drassige omgeving het vijandige troepen lastig genoeg om het kasteel te benaderen



Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources