Share Bookmark

Marie Joseph Hubert Edmond Hustinx

Male 1898 - 1984  (85 years)    Has 49 ancestors but no descendants in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

  • Name Marie Joseph Hubert Edmond Hustinx 
    Birth 30 Nov 1898  Maastricht, Limburg, Nederland Find all individuals with events at this location 
    Gender Male 
    Death 1984 
    Siblings 6 Siblings 
    Person ID I655027  Geneagraphie
    Last Modified 6 Jul 2009 

    Father Theodorus Petrus Hustinx,   b. 1855-1856   d. 8 Jan 1937, Maastricht, Limburg, Nederland Find all individuals with events at this location (Age 81 years) 
    Mother Maria Gertrudis Hubertina Felicite Cuijpers   d. Yes, date unknown 
    Family ID F279347  Group Sheet  |  Family Chart

  • Event Map Click to hide
    Link to Google MapsBirth - 30 Nov 1898 - Maastricht, Limburg, Nederland Link to Google Earth
     = Link to Google Earth 
    Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

  • Photos Photos (Log in)Photos (Log in)

  • Notes 
    • Marie Joseph Hubert Edmond Hustinx (1898-1984)
      Reserve-officier van gezondheid 1917-1921; chemicus en uitvinder, actief in de zeepfabriek van zijn vader
      1919-1930; onderzoeker bij de Staatsmijnen
      1930-1931; directeur van zijn vaders zeepfabriek
      1931-1935; chemicus, uitvinder en zeepfabrikant,
      directeur van Zeepfabriek Hustinx NV 1935-1966;
      grondeigenaar 1966-1979.

      Opleiding
      Canisiuscollege te Nijmegen tot 1916
      studie medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam 1916-1919.

      Functies in het bedrijfsleven
      Mede-eigenaar van waterglasfabrieken in Düren en Thionville.
      Maatschappelijke functies
      Lid van de studentenvereniging Thomas te Amsterdam; oprichter van de Stichting Edmond Hustinx ter bevordering van wetenschap, kunst en cultuur 1961.

      Edmond Hustinx was directeur-eigenaar van een zeepfabriek in Maastricht. In 1931 had hij de directie van de Zeepfabriek Hustinx NV (eerst gevestigd aan de Looiersgracht, later in het Bosscherveld in Maastricht) van zijn vader overgenomen. Tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verliep de productie van zeep goed, maar daarna werd het steeds moeilijker om aan grondstoffen te komen. Men moest zijn toevlucht nemen tot het fabriceren van surrogaat, hetgeen een aanzet werd voor de ontwikkeling van moderne synthetische wasmiddelen.
      In 1946 begon Edmond Hustinx met de productie van waterglas en metasilicaat (grondstof voor vaatwasmiddelen) in een continu roterende oven, een uitvinding die de aandacht van buitenlandse ondernemingen op de zeepfabriek vestigde. Edmond Hustinx nam deel aan waterglas- en metasilicaat-fabrieken in Duitsland en Frankrijk. Hij verleende licenties over de hele wereld. Op zijn vakgebied was hij zeer inventief: hij deed vele uitvindingen waarvoor hij lucratieve patenten verwierf. De Maastrichtse Nobelprijswinnaar Peter Debye stimuleerde Edmond Hustinx omdat hij over de grenzen van wetenschappelijke vakgebieden heen uitvindingen deed en inventief was om van restmaterialen nog iets bruikbaars te maken, de zogenaamde co-productie.

      Edmond Hustinx (1898-1984) studeerde in Amsterdam geneeskunde, maar hij maakte deze studie niet af. Tijdens zijn studententijd volgde hij ook college in andere disciplines, onder meer filosofie en chemie en hij hield altijd grote belangstelling voor de ontwikkelingen in de wetenschap in het algemeen. De komst van wetenschappelijk onderwijs in zijn geboortestad Maastricht heeft hij steeds bevorderd.
      Op artistiek gebied was Edmond Hustinx een amateur, in de gunstige betekenis van het woord. Muziek maken, filmen, fotograferen en schilderen beschouwde hij als een vorm van ontspanning om te komen tot nieuwe gedachten. De eerste tekenlessen kreeg hij in 1915 als leerling van het Canisiuscollege te Nijmegen van Eugène Lücker. Uit deze periode dateert een fraai geaquarelleerd stilleven van een wijnfles en sigarendoos, alsmede een serie pentekeningen van vogelstudies. Tussen 1923 en 1927 vervaardigde hij een opmerkelijke reeks krijttekeningen van stadsgezichten en landschappen waarin het ingetogen kleurgebruik en de krachtige lijnvoering een zeer persoonlijk karakter dragen. Dit eigen handschrift ging verloren toen hij in het begin van de jaren dertig met olieverf begon te schilderen en daarbij al dan niet bewust de stijl van Limburgse kunstenaars ging imiteren.
      Edmond Hustinx was geen alledaags persoon. Hij was ongehuwd en woonde samen met drie ongehuwde broers en zijn ongehuwde zuster Henriëtte in het ouderlijk huis aan de Looiersgracht, dat geen overdreven luxe kende. Hij leefde in een wereld waarin hij voor zichzelf een rol had gecreëerd waarmee hij sommige mensen imponeerde en anderen vermaakte. Het was sommigen niet altijd even duidelijk waar de werkelijkheid ophield en fantasie begon wanneer Edmond Hustinx het over zichzelf had. Maar steeds weer verbaasde hij zijn omgeving door zijn originele meningen en praktische invallen op verschillende maatschappelijke terreinen. Bewonderenswaardig was ook zijn moed om te trachten nieuwe ideeën daadwerkelijk te realiseren.
      Hustinx was er trots op om als kleine fabrikant eerder en meer aan het bevorderen van kunsten en wetenschappen te kunnen doen dan menige grote industrie. Wanneer hij prijzen uitreikte of liet uitreiken aan eerste klas kunstenaars of wetenschappers straalde ook een beetje van hun talenten op hem af. Wie bij hem om steun aanklopte voor het realiseren van een culturele activiteit kwam zelden tevergeefs.

      De inkomsten uit fabrieken en licenties stelden Edmond Hustinx in staat om zich in zijn artistieke hobby's uit te leven en vooral om anderen in de beoefening van kunsten en wetenschappen te stimuleren. Zo stelde hij prijzen in voor muziek, voor beeldende kunst en voor wetenschap. Alle prijzen waren verbonden aan in Maastricht gevestigde instituten of instellingen.
      Het verlenen van prijzen zag Hustinx als een middel om wetenschappers en kunstenaars te eren en te steunen; het liefst veelbelovende jonge mensen die nog niet met eerbetoon overladen zijn. Om te bereiken dat de realisatie van zijn ideeën na zijn overlijden zou kunnen worden voortgezet, heeft Edmond Hustinx in 1961 de naar hem genoemde stichting opgericht. Het bestuur van de stichting volgt het spoor dat door Edmond Hustinx al in 1961 was uitgezet trouw.

      Stichting Edmond Hustinx
      Postbus 333
      6200 AH Maastricht
      t 043 321 44 73
      e info-at-hustinxstichting.nl
      w www.hustinxstichting.nl

      De stichting is opgericht 5 april 1961.
      Statuten gewijzigd d.d. 21 mei 1979 en 5 juli 1999.
      Handelsregister Kamer van Koophandel Zuid-Limburg 41076469.

      Ko de Ruyter, economische wetenschappen en bedrijfskunde, 2003
      Harald Merckelbach, psychologie, 2001
      Ronald Mensink, geneeskunde, 2000
      Harmen van der Wilt, rechtsgeleerdheid, 1999
      Marc van Bilsen, geneeskunde, 1998
      Jos Perry, cultuurwetenschappen, 1997
      A. van Reeth, algemene faculteit, 1996
      Gerard A. Pfann, economie, 1995
      Piet van den Brandt, gezondheidswetenschappen, 1994
      Harm Jan de Kluiver, rechtsgeleerdheid, 1993
      Ubbink, geneeskunde, 1992
      Bijker, algemene faculteit, 1991
      Ari van Witteloostuyn, economie, 1990
      Evelyn de Leeuw, gezondheidswetenschappen, 1989
      Gerard-René de Groot, rechtsgeleerdheid, 1988
      André Knottnerus, geneeskunde, 1987



Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources