Herman Brood

Herman Brood

Male 1946 - 2001  (54 years)    Has 2 ancestors and 5 descendants in this family tree.

Personal Information    |    Media    |    Notes    |    Event Map    |    All

  • Name Herman Brood 
    Born 5 Nov 1946  Zwolle, Ov, NL Find all individuals with events at this location 
    Gender Male 
    Died 11 Jul 2001  Amsterdam, NH, NL Find all individuals with events at this location 
    Person ID I652561  Geneagraphie
    Last Modified 12 Mar 2013 

    Father Joop Brood,   d. Yes, date unknown 
    Mother Beppie Schippers,   d. Yes, date unknown 
    Siblings 3 siblings 
    Family ID F286399  Group Sheet  |  Family Chart

    Family 1 Living 
    Children 
     1. Living
    Last Modified 3 Jul 2009 
    Family ID F286401  Group Sheet  |  Family Chart

    Family 2 Living 
    Last Modified 3 Jul 2009 
    Family ID F286379  Group Sheet  |  Family Chart

    Family 3 Living 
    Children 
     1. Living
     2. Living
     3. Living
    Last Modified 3 Jul 2009 
    Family ID F286380  Group Sheet  |  Family Chart

  • Event Map Click to display
    Link to Google MapsBorn - 5 Nov 1946 - Zwolle, Ov, NL Link to Google Earth
    Link to Google MapsDied - 11 Jul 2001 - Amsterdam, NH, NL Link to Google Earth
     = Link to Google Earth 
    Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

  • Photos
    Amsterdam
    Amsterdam

  • Notes 
    • Brood kreeg zijn eerste pianolessen in 1959 . Op school kon hij niet goed meekomen; het liefst zat hij wat op een piano te pingelen in het verlopen fabriekje van zijn vader. Brood ging in 1964 naar de Kunstacademie in Arnhem en richtte daar The Moan op. De band deed veel optredens voor Amerikaanse militairen in West-Duitsland en Brood kreeg wel eens een pilletje toegeschoven om wakker te blijven. Zo begon zijn verslaving. In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards . Toen de platenmaatschappij vernam dat hij drugs gebruikte, werd hij uit de band gezet. Er volgde een onduidelijke periode, waarin Brood regelmatig in de gevangenis belandde wegens inbraken en handel in drugs. Ook zou hij enige tijd in Jordanië hebben gewerkt, in een kopermijn en als pornoacteur.
      In 1974 deed hij mee aan een Cuby and the Blizzards reünie voor het VARA -televisieprogramma Nederpopzien. Vanaf dit moment pakte hij zijn muzikale carrière weer op. Hij speelde korte tijd in de Noord-Hollandse formatie Stud en nam een album op met onder anderen Jan Akkerman onder de naam Flash & Dance Band. Vervolgens trad hij toe tot de band Vitesse , na het debuutalbum in 1975 verliet hij die weer.
      In 1976 vond een cruciale ontmoeting plaats. Brood speelde mee in Cuby and the Blizzards, die voor korte tijd waren heropgericht, toen hij in café 't Pleintje in Winschoten de naald van zijn injectiespuit in een prullenmand liet vallen. De eigenaar van het café, Koos van Dijk geheten, kwam binnen toen Brood in de prullenmand op zoek was naar zijn naald. In plaats van Brood buiten de deur te zetten, keerde Van Dijk de prullenmand om en zocht ijverig mee. Vanaf dat moment trad Van Dijk op als Broods manager; hij zou dit blijven tot Broods dood in 2001.
      Brood verliet Cuby and the Blizzards en begon zijn eigen formatie: Herman Brood & His Wild Romance (zie ook: Wild Romance ). In 1977 kwam het album Street uit dat enthousiast werd ontvangen. In 1978 volgde Shpritsz. De single Saturday Night werd een grote hit. Duitsland en Frankrijk raakten geïnteresseerd. Brood werkte in 1979 mee aan de film Cha Cha van Herbert Curiël en trad in de film in het huwelijk met punkoperazangeres Nina Hagen . In hetzelfde jaar vertrok hij naar de Verenigde Staten . Maar een Amerikaanse tournee werd geen succes en het in de VS geproduceerde album Go Nutz (1980 ) werd zowel daar als in Nederland afgekraakt. Hierop viel Wild Romance uit elkaar en zakte de carrière van Brood in.
      In 1985 trad hij in het huwelijk met Xandra Jansen , samen hadden ze twee kinderen, Lola (1985) en Holly (1994) en een aangenomen dochter Brenda (1979).
      In de jaren daarna waaierde zijn carrière uit. Brood acteerde in een toneelstuk en een speelfilm, maar vooral in zijn eigen leven. Ook werd hij steeds actiever als schilder. Hij werkte op groot formaat en met felle kleuren, waarbij zijn werk stond in de traditie van Cobra . Vaak bracht hij met zwarte verf letters aan op zijn werk. De handtekening brood vormt veelal een opvallend onderdeel van het schilderij. Ondanks het kleurgebruik hebben de schilderijen een wat trieste uitstraling. Brood bleef daarnaast actief in de muziek, maar zijn albums uit deze periode haalden niet meer het niveau van Shpritsz. Beroemd werd hij met zijn openlijke uitspraken in de pers over seks en drugsgebruik. Hij genoot van alle aandacht en werd de bekendste harddrugsgebruiker in Nederland; de nationale knuffeljunk.
      Door het gebruik van alle genotsmiddelen was tegen 2001 zijn lichaam geheel uitgeleefd. Pogingen om af te kicken hadden geen succes. Toen het leek alsof hij nog maar een paar maanden te leven had, nam Brood zelf het heft in handen en pleegde zelfmoord . Op 11 juli 2001 sprong hij van het Amsterdamse Hilton -hotel. In de periode kort na zijn dood ontstond een levendige handel in schilderijen en zeefdrukken van Brood, waarbij ook vervalsingen opdoken.
      Citaten
      En nu verloten we een stukje uit de neus van het idool... (1976/1977)
      Ik verzamel geen geld, ik verzamel mooie momenten.
      Ik hou niet van openingen, tenzij goed geschoren.
      Niets is zo bourgeois als de angst om burgerlijk te zijn.
      Tentoonstelling
      Na Broods overlijden was in 2002 in het Cobra-museum in Amstelveen een eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien, met daarnaast foto's, gemaakt door zijn vriend, de fotograaf Anton Corbijn . Eerder was het werk van Brood museaal nooit erkend. Er waren echter wel veel liefhebbers en zijn schilderwerk werd goed verkocht.
      In december 2005 wordt in Wageningen een Herman Brood-museum geopend. Het musem, dat gratis toegankelijk is, beschikt over de grootste collectie originele schilderijen , zeefdrukken & tekeningen . Daarnaast zijn er altijd wat beschilderde sculpturen /objecten , een zeer uitgebreide collectie (zeldzame) LP's & Single's , de originele botsauto van Herman en een aantal persoonlijke bezittingen van Brood zelf te bezichtigen.
      Trivia
      Bart Chabot schreef een vierdelige Brood-biografie.
      In Zwolle is een fietsroute over Herman Brood.
      In Zwolle staat een standbeeld van Herman Brood bij poppodium Hedon .
      Discografie
      Albums
      Street (1977)
      Shpritsz (1978)
      Cha Cha (1978)
      Go Nutz (1980)
      Wait a Minute... (1980)
      Modern Times Revive (1981)
      Frisz & Sympatisz (1982)
      The Brood (1984)
      Bühnensucht/Live (1985)
      Yada Yada (1988)
      Hooks (1989)
      Freeze (1990)
      Saturday Night Live! (1992)
      Fresh Poison (1994)
      50 The Soundtrack (1996) (duetten, gemaakt voor zijn 50ste verjaardag)
      Back On The Corner (1999)
      Ciao Monkey (2000)
      Hitoverzicht
      Gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Top 40 .
      1978 #23 Saturday Night (& His Wild Romance )
      1978 #30 Still believe (& His Wild Romance )
      1979 #17 Maak van uw scheet een donderslag (als Breedbekkikkers )
      1979 #9 Never be clever (& His Wild Romance )
      1979 #13 I love you like I love myself (& His Wild Romance )
      1980 #11 Hot shot (& His Wild Romance )
      1980 #33 I don't need you (& His Wild Romance )
      1980 tip Blew my cool over you (& His Wild Romance )
      1984 #10 Als je wint (met Henny Vrienten )
      1984 #23 Tattoo song (& His Wild Romance )
      1984 tip My girl (& His Wild Romance )
      1984 tip Lady killer (& His Wild Romance )
      1988 #27 Sleepin' bird (& His Wild Romance )
      1996 #33 50 jaar (met Henny Vrienten )
      1997 tip Pijn (met Van Dik Hout )
      2001 #1 My way


Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources