Willem Joost van Coulster

Willem Joost van Coulster

Male Abt 1600 - 1646  (~ 46 years)    Has 5 ancestors and one descendant in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Willem Joost van Coulster 
  Relationshipwith Francis Fox
  Born Abt 1600 
  Gender Male 
  Died 13-19 May 1646  Rotterdam, ZH, NL Find all individuals with events at this location 
  Person ID I645866  Geneagraphie
  Last Modified 29 May 2009 

  Father Joost Adriaensz. van Coulster,   d. 1649 
  Mother Susanneken Gerritsd. van Willigen,   d. Yes, date unknown 
  Siblings 5 siblings 
  Family ID F283100  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Sara Rutgers van Heynsbergen,   d. Yes, date unknown 
  Married 5 Sep 1628  Rotterdam, ZH, NL Find all individuals with events at this location 
  Children 
   1. Joost van Coulster,   b. 1631,   d. Yes, date unknown
  Last Modified 29 May 2009 
  Family ID F283104  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map Click to display
  Link to Google MapsMarried - 5 Sep 1628 - Rotterdam, ZH, NL Link to Google Earth
  Link to Google MapsDied - 13-19 May 1646 - Rotterdam, ZH, NL Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Notes 
  • Sinds 1622 werkte de Verenigde Oostindische Compagnie regelmatig samen met de Admiraliteitscolleges van de Republiek (de "marine"). De oorlogsschepen begeleidden de koopvaarders en de VOC stelde schepen ter beschikking van de oorlogsvloot. De kosten van deze diensten werden aan de andere partij in rekening gebracht. In de jaren 1640 rustte de Compagnie jaarlijks een eskader uit om de retourvloot op de Noordzee op te wachten. Deze schepen maakten dan deel uit van de oorlogsvloot. In 1649 rustten de VOC en de Admiraliteiten ieder vijf schepen hiervoor uit, iets wat in de jaren '50 en '60 gehandhaafd bleef. De eerste keer dat de VOC de oorlogsvloot daadwerkelijk steunde was in de Slag bij Duins (21 oktober 1639) tegen de Spaanse vloot. Vier schepen van de VOC waren verhuurd aan de Admiraliteiten.

   oudste zoon van Joost Adriaensz. van Coulster uit zijn eerste huwelijk, geb. waarschijnlijk te Schiedam in het laatst der 16de of begin 17de eeuw, overl. tusschen 13 en 19 Mei 1646 te Rotterdam, heeft zich in de geschiedenis van ons zeewezen naam verworven. In 1623 treffen wij Willem van Coulster aan in Oost-Indië; in Januari van dat jaar vertrok hij uit Amboina als onderstuurman op het jacht Pera voor een ontdekkingstocht naar het zoogenaamde Zuidland van Nieuw-Guinea, waartoe het jacht Pera onder schipper Jan Carstensz. en het jacht Arnhem onder schipper Dirck Melisz. door den gouverneur Speult waren uitgezonden. Handelsbetrekkingen aan te knoopen was wel het voornaamste doel van den tocht, doch dit werd niet bereikt. Voor de nadere ontdekking evenwel van de oostkust van Nieuw-Guinea, o.a. van de golf van Carpentier, is de tocht van het grootste belang geweest. Toen 12 Febr. schipper Dirck Melisz. stierf, werd de 'jongman' Willem Joosten van Colster den 15den d.a.v. tot zijn opvolger benoemd. De Arnhem had met allerlei ongelukken te kampen en aan stuurman en schipper werd weinig lust tot de reis ten laste gelegd door Jan Carstensz. Telkens bleef het jacht achter en 27 April verliet het eigendunkelijk de Pera. Zonder veel resultaat kwam het jacht 14 Mei 1623 weer te Amboina aan, doch had o.a. Arnhemsland (met kaap en baai van dien naam) ontdekt. Naar het vaderland teruggekeerd, behoorde van Coulster in 1629 tot de kapiteinen op 's lands vloot.
   Hij heeft gediend onder admiraal Piet Heyn, vice-admiraal Liefhebber en admiraal Maarten Harpertsz. Tromp. Aan de Duinkerkers heeft hij menig schip ontnomen. In Dec. 1636 vinden wij hem als commandeur op het schip Maestricht, bestemd voor Oost-Indië. In Juni 1638 boorde hij een duinkerksch fregat van 18 stukken, met een schip door den Duinkerker genomen, voor Grevelingen in den grond, hoewel hij van het strand heftig werd beschoten. In 1639 was hij met zijn schip Gelderland als schout-bij-nacht bij de vloot van admiraal Maarten Harpertsz. Tromp. Deze vloot van elf schepen hield Duinkerken bezet en raakte 18 Febr. slaags met een duinkerksche vloot, bestaande uit twaalf groote schepen behalve nog de vijf koopvaarders, met soldaten en geschut voorzien, en nog drie andere kleine vaartuigen. Reeds in het begin van het gevecht werden twee Duinkerkers, ieder van 34 stukken, door de Hollanders en Zeeuwen genomen. De spaansche vice-admiraal was genoodzaakt zijn schip in brand te steken. De overigen namen de vlucht. Tromp, zijn vice-admiraal Bankert, van Coulster en al zijn kapiteinen werden na deze overwinning met een gouden keten en een medaille beloond. Als commandeur ontmoeten wij 16 Sept. 1639 van Coulster bij het eskader van Tromp, dat den eersten aanval van de vloot van d'Oquendo bij Bevesier moest weerstaan. Gedurende dezen scheepsstrijd heeft hij zich waarschijnlijk aan een vergrijp tegen de krijgstucht schuldig gemaakt. Hij moest voor den krijgsraad verschijnen, doch zijn medekapiteins schijnen voor hem in de bres gesprongen te zijn. Hem werd gelegenheid gegeven zijn fout goed te maken en 21 Oct. heeft hij zich in den slag bij Duins onder Tromp ongetwijfeld dapper gedragen, want na de overwinning der Nederlanders kreeg hij order van Tromp om met eenige schepen in het Kanaal te kruisen en te letten op de Spanjaarden en Duinkerkers. Na dien tijd veroverde hij nog verschillende schepen en in 1643 heroverde hij een engelsch schip door de Duinkerkers genomen, waaraan hij waarschijnlijk den titel te danken had van 'Ridder ende baron, vrijheer van de Camer van sijne Con. Majt. van Engeland en Groot-brittangie.' Hij was 5 Sept. 1628 te Rotterdam gehuwd met Sara Rutgers van Heynsbergen, wed. van Denys Hermansz.


Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources