Philippe de Sainte-Aldegonde

Philippe de Sainte-Aldegonde

Male - 1574    Has more than 100 ancestors and 28 descendants in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Philippe de Sainte-Aldegonde 
  Relationshipwith Francis Fox
  Gender Male 
  Died 05 Mar 1574  Utrecht, Ut, NL Find all individuals with events at this location 
  Person ID I487489  Geneagraphie
  Last Modified 14 Aug 2010 

  Father Jean de Sainte-Aldegonde,   d. Yes, date unknown 
  Mother Marie de Rubempré,   d. Yes, date unknown 
  Siblings 2 siblings 
  Family ID F195542  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Bonne de Lannoy,   d. 1624 
  Children 
   1. Comte Maximilien de Sainte-Aldegonde,   d. 15 Mar 1635
  Last Modified 25 May 2009 
  Family ID F282198  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map Click to display
  Link to Google MapsDied - 05 Mar 1574 - Utrecht, Ut, NL Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Notes 
  • Seigneur de Sainte Aldegonde

   Filips René Nivelon Lodewijk van Sint-Aldegonde, heer van Noircarmes (Fr. Philippe René Nivelon Louis de Sainte-Aldegonde, seigneur de Noircarmes) (c. 1530 ? Utrecht 5 maart 1574) was een staatsman en militair uit de Nederlanden in dienst van Karel V en Filips II. Hij werd berucht door zijn onderdrukkende optreden van de calvinistische opstanden, in het bijzonder in Valenciennes in 1566-67, en was een lid van de Raad van Beroerten aan het begin van Tachtigjarige Oorlog. Hij was stadhouder van Henegouwen vanaf 1566, en van Holland, Zeeland en Utrecht van 1573 tot zijn dood in 1574.

   Noircarmes (zoals hij gewoonlijk wordt genoemd in de geschiedschrijving) was de zoon van Jan van Sint-Aldegonde, een telg uit een oude aristocratische familie uit Sint-Omaars, en Marie de Rubempré. Filips was heer van Sint-Aldegonde, Noircarmes, Maingoval en Bugnicourt, commandeur van de orde van Alcantara, groot-baljuw en kapitein-generaal van Sint-Omaars. Hij moet niet worden verward met zijn familielid Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, die in dienst van Willem van Oranje was. Zijn vader Jan van Sint-Aldegonde (overl. 1538) was een kanselier van Karel V en Noircarmes zelf word in 1547 een page van Karel genoemd. Hij huwde op 7 september 1554 met Bonne de Lannoy. Ze hadden een zoon, Maximiliaan-Lamoraal (Fr. Maximilien-Lamoral), en een dochter.
   [bewerken] Rol in de beginperiode van de Nederlandse Opstand

   Noircarmes was een lid van de Raad van State van Margaretha van Parma vanaf het begin van de jaren 1560. Hierin was hij tegen Willem van Oranje, Egmont, en Horne die voorzichtigheid aan de landvoogdes adviseerden na de opstand van de edelen van het Eedverbond in 1566. Toen in augustus 1566 sociale onrust uitbrak na de hagenpreken van de calvinisten en daaropvolgend de Beeldenstorm, stemde hij voor onderdrukking. Hij werd stadhouder en baljuw van Henegouwen in juli 1566 en tegelijkertijd bevelhebber van de koninklijke (Spaanse) strijdkrachten in dat gebied.

   Margaretha gelastte hem de onderdrukking van een calvinistische opstand in Valenciennes, die onder meer geleid werd door Guido de Bres, in december 1566. Hij belegde de stad en nam deze op 24 maart 1567 in. De Bres werd samen met vele andere burgers van Valenciennes geëxecuteerd. In de tussentijd had Noircarmes het opstandige Doornik veroverd en daar vele calvinisten laten executeren. Daarna vertrok hij naar 's-Hertogenbosch en Maastricht en dwong deze steden om een Spaans garnizoen te nemen. Uiteindelijk ging hij naar Holland en strafte hij in mei 1567 achtereenvolgend Gouda, Schoonhoven en Amsterdam.

   Onderwijl had koning Filips Fernando Álvarez de Toledo, de hertog van Alva naar de Nederlanden gestuurd met een leger om de orde te herstellen. Noircarmes ontmoette hem kort daarop en maakte direct een goede indruk. Toen Alva zijn Raad van Beroerten in september 1567 samenstelde, stelde hij Noircarmes aan als vicepresident. Noircarmes adviseerde de graaf van Egmont om zijn arrestatie door Alva niet te ontlopen. Egmont werd later geëxecuteerd.

   Als lid van de Raad van State adviseerde Noircarmes tegen Alva?s plannen voor nieuwe belastingen (de Tiende Penning), maar Alva ging voorbij aan dit advies.

   Na de herovering van de vesting van Bergen (die in mei 1572 was veroverd door Lodewijk van Nassau), werd Noircarmes belast met het straffen van de burgers voor hun rebellie. Daarop vergezelde hij Alva naar Mechelen en moedigde de Spaanse militairen aan om die stad in september 1572 te plunderen. Daarop vergezelde hij Alva?s zoon Fadrique Álvarez de Toledo (Don Frederik) op diens strafexpeditie naar Holland. Hij nam deel aan het Beleg van Haarlem in 1573.

   Toen Maximilien de Hénin-Liétard, Filips? stadhouder van Holland, in oktober 1573 krijgsgevangen was gemaakt door de opstandelingen, werd Noircarmes benoemd tot zijn opvolger. Tijdens het Beleg van Alkmaar raakte hij gewond en stierf op 5 maart 1574 in Utrecht aan deze verwondingen


Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources