Amandus Hubertus Bots

Amandus Hubertus Bots

Male 1816 - 1878  (61 years)    Has 14 ancestors but no descendants in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Amandus Hubertus Bots 
  Relationshipwith Francis Fox
  Born 13 Jan 1816  Helmond, NBr, NL Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Died 1878  Paramaribo, Suriname Find all individuals with events at this location 
  Person ID I464624  Geneagraphie
  Last Modified 10 Dec 2003 

  Father Antonius Bots,   c. 15 Dec 1775, Borkel en Schaft Find all individuals with events at this location,   d. 28 Mar 1847, Helmond, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age ~ 71 years) 
  Mother Petronilla van Moorsel,   c. 11 Jan 1786, Helmond, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 1 Oct 1832, Helmond, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age ~ 46 years) 
  Married 1804  's-Hertogenbosch, NBr, NL Find all individuals with events at this location 
  Siblings 2 siblings 
  Family ID F184497  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map Click to display
  Link to Google MapsBorn - 13 Jan 1816 - Helmond, NBr, NL Link to Google Earth
  Link to Google MapsDied - 1878 - Paramaribo, Suriname Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Notes 
  • fabrikant, planter
   Amandus Hubertus is werkzaam in de zaak van zijn vader. Ook is hij enige jaren lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant.
   In het Jaarboekje voor het jaar 1857, uitgegeven door het letterlievend genootschap "Oefening Kweekt Kennis" te Paramaribo wordt een overzicht gegeven van de diverse plantages. Hieruit blijkt dat Amanadus Hubertus Bots en zijn broer Arnoldus Gerardus Bots eigenaren zijn van de plantages Esthersrust, gelegen aan de Warappekreek en Killenstein, gelegen aan de Beneden Commenwijne rivier. Esthersrust had 850 akkers in concessie, waarop twee vrije bewoners en 172 niet-vrije bewoners, bestaande uit 93 mannen en 79 vrouwen, woonachtig waren. De directeur op Esthersrust was M. Thieler. Over Killenstein worden de volgende gegevens in eerder genoemd jaarboekje gegeven: de concessie bestond uit 875 akkers, waarop 26 vrije bewoners, waarvan 25 Portugese emigranten, woonachtig waren. Daarnaast waren er 84 niet-vrije bewoners, waarvan 49 mannelijke en 35 vrouwelijke, woonachtig. De directeur op Killenstein was C.H.M. Turpia. Om hun belangen in Suriname te behartigen werd de firma J. Haase & Zoon, handelaren in scheepsprovisiën te Amsterdam, ingeschakeld. J.P. Haase jr., een zoon van J. Haase, werd benoemd tot agent in Paramaribo. Zo werden onder meer koffiezakken, katoen en suiker van Suriname naar Amsterdam en wijn bier, jenever, olie, galanteriën en parfumeriën van Amsterdam naar Paramaribo verhandeld door de fa. J. Haase & Zoon. Daar J.P. Haase jr. verantwoording schuldig was aan de gebroeders Bots werden regelmatig maand- en kwartaalstaten en extractkasrekeningen van de plantage Esthersrust verzonden. Jan, het zoontje van de agent in Paramaribo, is bij vertrek van zijn vader uit Nederland bij F. Hoebens, schoolmeester in Asten, in de kost gedaan. De gebroeders Bots oefenden toezicht uit, regelden de finaciën en hielden de vader op de hoogte van de opvoeding van zijn zoon. Uit de briefwisseling tussen J.P. Haase blijkt dat er tussen de plantages Killenstein en Esthersrust goederen uitgewisseld werden.In het Nationaal Archief bevindt zich een deel van het bedrijfsarchief van de gebroeders Bots. Het bedrijfsarchief in het Nationaal Archief bestaat geheel uit fotocopiën, die in 1977 zijn gemaakt van de originelen die door drs. A.F. Holleman en prof. dr. H. Lint uit filatelistischoogpunt op een veiling zijn verworven.
   Dat is ook de reden dat het slechts gaat om een gedeelte van een bedrijfsarchief, namelijk de brieven verstuurd door J.P. Haase. jr aan de gebroeders Bots. Het merendeel van de correspondentie betreft de verhandelde goederen, de prijzen, het transport en de marktsituatie. Enkele andere onderwerpen die voorkomen zijn: het woon- en werkklimaat van de negers op de plantage, kritiek op het koloniaal regeringsbeleid en de familieomstandigheden.
   In het bisschoppelijk archief van Paramaribo wordt melding gemaakt van de koop door de gebroeders Bots van de plantages. In 1852 wordt gemeld dat Esthersrust door de gebroeders Bots is gekocht en in 1854 wordt melding gemaakt van de koop van Killenstein. In de jaren 1852/1854 tot en met 1879 worden beide plantages geregeld bezocht door priesters van het bisdom, zo blijkt uit het overzicht van de activiteiten in het bisdom. In 1854 vindt de inwijding van de Petrus Claverkapel door mgr. J.G. Schepers op Esthersrust plaats. Gemeld wordt dat de eerwaarde heer S.H.A.M. Meurkens in 1855 afwisselend op de plantages Esthersrust en Killensteyn woonachtig. De laatste vermelding in het bisdomverslag is dat in 1879 Esthersrust niet meer wordt bezocht.
   In 1877 gaan de gebroeders Bots zelf naar Suriname. Lang zijn ze er niet geweest, want Amandus Hubertus overlijdt in 1878 in het klooster van de paters Redemptoristen te Paramaribo, waarna zijn broer in 1879 naar Nederland terug keert.


Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources