Antonius Jurgens

Antonius Jurgens

Male 1805 - 1880  (75 years)    Has 11 ancestors and more than 100 descendants in this family tree.

Personal Information    |    Media    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Antonius Jurgens 
  Relationshipwith Francis Fox
  Born 8 Aug 1805  Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Died 1 Sep 1880  Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location 
  Person ID I446968  Geneagraphie
  Links To This person is also Antoon Jurgens at Wikipedia 
  Last Modified 30 Oct 2012 

  Father Willem Jurgens,   c. 7 Aug 1780, Heerlen, L, NL Find all individuals with events at this location,   d. 21 Sep 1836, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age ~ 56 years) 
  Mother Henrica van Valkenburgh,   c. 21 May 1766, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 3 Jul 1838, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age ~ 72 years) 
  Married 12 Jul 1801  Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location 
  Siblings 3 siblings 
  Family ID F177098  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Johanna Lemmens,   c. 27 Aug 1807, Beugen, Boxmeer Find all individuals with events at this location,   d. 27 Dec 1879, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age ~ 72 years) 
  Married 19 May 1832  Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location 
  Children 
   1. Joanna Jurgens,   b. 27 Apr 1833, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 14 Oct 1834, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age 1 years)
  +2. Johannes Arnoldus Jurgens,   b. 7 Sep 1835, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 14 May 1913, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age 77 years)
   3. Wilhelmina Jurgens,   b. 06 Oct 1837, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location
  +4. Hendrikus Leonardus Jurgens,   b. 15 Mar 1840, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 05 Aug 1888, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age 48 years)
  +5. Arnoldus Johannes Jurgens,   b. 04 Sep 1842, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 24 Jan 1912  (Age 69 years)
  +6. Wilhelmus Johannes Jurgens,   b. 01 Sep 1844, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 27 Mar 1881, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age 36 years)
   7. Anna Jurgens,   b. 3 Nov 1845, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 31 Mar 1895, Arnhem, Gld, NL Find all individuals with events at this location  (Age 49 years)
   8. Geertrui Henrica Jurgens,   b. 06 Jan 1848, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location
  +9. Johannes Jurgens,   b. 09 May 1849, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 24 Feb 1896, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location  (Age 46 years)
   10. Leendert Martin Jurgens,   b. 21 Jul 1852, Oss, NBr, NL Find all individuals with events at this location
  Last Modified 30 Jan 2013 
  Family ID F177096  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map Click to display
  Link to Google MapsBorn - 8 Aug 1805 - Oss, NBr, NL Link to Google Earth
  Link to Google MapsMarried - 19 May 1832 - Oss, NBr, NL Link to Google Earth
  Link to Google MapsDied - 1 Sep 1880 - Oss, NBr, NL Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Photos
  Antoon Jurgens
  Antoon Jurgens

 • Notes 
  • Antoon Jurgens kwam na zijn lagere schooltijd omstreeks 1820 in de handel. In 1836 overleed zijn vader. Antoon en zijn broer Johannes zetten de handelsonderne-ming voort. Door de aanwezigheid van grote aantallen militairen in Noord-Brabant tijdens de Belgische Opstand, was de vraag naar boter sterk gestegen en beleefde de handel van de Jurgensen na 1830 een forse opleving. De broers Jurgens behoorden al snel tot de meest welvarende Ossena-ren. Door hun welvaart en sociale status stonden zij ondanks hun katholieke geloofsovertuiging, net zoals de andere, overwegend joodse industriëlen enigszins apart in de Osse gemeenschap. Daarbij kwam nog de Limburgse afkomst: werken bij Jurgens was werken bij 'de mof'.
   Het schijnt vooral Antoon te zijn geweest die als meest ondernemingsgezinde en energieke broer voor de groei van het bedrijf zorgde. In 1858 gingen de zakelijke wegen van Antoon en Johannes uiteen. De derde generatie van de Osse Jurgensfa-milie was inmiddels bij het zakendoen betrokken. De oudste zoon van Antoon was al in 1854 in het bedrijf gekomen en andere zonen zouden volgen. In 1867 werd de Firma Antoon Jur-gens opgericht met behalve Antoon zelf ook zijn drie zonen als firmanten. Antoon was formeel het hoofd van de firma, zijn zonen moesten volgens de oprichtingsakte zich naar zijn bevelen voegen. De typische karakter-trekken van Jurgens - wilskracht, boerenslimheid, bazigheid en werkkracht - gingen voor een groot deel ook op zijn zonen over. De boterhandel en later margarinefabricage zouden dan ook zonder Antoon een hoge vlucht nemen.
   Het gebied rondom Oss was al lang te klein geworden om voor voldoen-de aanvoer van boter te zorgen. Jurgens kocht ook boter in het Land van Cuijk, Eindhoven, Limburg en Krefeld en omge-ving. Vanaf het midden van de jaren zestig werden contacten gelegd tot in Zuid-Duitsland en Oosten-rijk. De boter werd naar Oss vervoerd en daar verder bewerkt. Voor de afzet werd Enge-land van steeds groter belang-.
   Aan het einde van de jaren zestig was Jurgens de grootste boterhandelaar van Europa. Hoewel deze handel de familie Jurgens al tot grote welvaart had gebracht, kwam de werkelijke stoot voorwaarts door de productie van 'kunstboter'. Via contacten die Jurgens dankzij de boterhandel had, kwam de firma in aanraking met Hippolyte Mège Mouriès. Deze Fransman was in opdracht van zijn rege-ring er in geslaagd om een goedkoop botersubstituut te maken. Met rundvet als basisgrondstof kon hij de zoge-naamde oleo-margarine maken, die weer verder als grondstof voor kunstboter van betere kwaliteit diende. In mei 1871 werd het eerste directe contact tussen Jur-gens en Mège Mou-riès gelegd. Volgens de legendevorming was dat een berooide geleerde die zijn uitvinding niet te gelde wist te maken, in werkelijkheid wist hij zijn uitvinding wel degelijk te exploiteren. Zijn octrooi verkocht hij in verschillende landen aan de hoogst biedende. Alleen in Nederland, waar tot 1910 geen octrooi-wetgeving bestond, slaagde hij daar niet in. Het verhaal in de Jurgens-overlevering dat Jan Jurgens het octrooi van Mège Mouriès in 1871 heeft gekocht is dan ook niet waar; waarschijnlijk heeft hij alleen betaald voor een demonstratie van het procédé en daar-mee voor de overdracht van kennis. Hoewel op beschei-den schaal, was Mège Mouriès zelf rond 1870 begonnen met de productie van Margarine Mouriès. Nog in 1871 werd in Oss met de min of meer experimentele fabricage van margarine begonnen. De productie van margarine bleek al snel vatbaar voor verbe-terin-gen. Om een redelijke kwali-teit margarine te ver-krijgen moest Jurgens eerst nog de relatief dure natuurboter toevoegen. Later werd een procédé uitgevonden waarbij goedkope plantaardige olie de natuurboter kon vervangen.
   Antoon trok zich gedurende de jaren zeventig steeds meer terug uit zijn bedrijf. Hij kwam nog wel op kantoor, maar bemoeide zich minder met de dagelijkse gang van zaken. Zijn autoriteit sprak nog wel uit het feit dat zijn zonen het ondertekenen van documenten aan hun vader overlieten. Antoon senior was echter niet van het type dat helemaal ging rente-nieren. Hoewel hij meer ging jagen bleef Antoon ondernemer. Hij hield zich bijvoorbeeld bezig met het beheer van boerde-rijen die in zijn bezit waren en bleef tot zijn dood firmant van de lokale gasfabriek.
   De margarine die Jurgens op de markt bracht week steeds meer af van de oorspronke-lijke Margarine Mouriès. Tijdens een langdurig proces (1881-1883) in Groot-Brittannië kon Jurgens zich daarom met succes verdedigen tegen de beschuldiging inbreuk te hebben gemaakt op het Britse Mège Mouriès-octrooi. Een ver-oorde-ling zou voor de Firma Antoon Jurgens, die inmid-dels voor een zeer aanzienlijk deel van haar productie afhan-kelijk was van de uitvoer naar Groot-Brittan-nië, waarschijn-lijk de dood-steek hebben bete-kend.
   Antoon Jurgens maakte de uitkomst van de rechtszaak niet meer mee. Hij was in 1880 overleden. Anton Jurgens, kleinzoon en de latere leider van Unilever, om-schreef zijn grootva-der als een werkzame man, wils-krachtig en met een uitgesproken zakelijk ta-lent, koppig en met een meer dan gewoon verstand. Behal-ve als ondernemer drukte Antoon Jurgens ook op andere manieren zijn stempel op de Osse samenleving. Zo was hij van 1844 tot 1850 lid van de gemeenteraad. Ook was hij presi-dent van het armenbe-stuur. Hij was ook kerkelijk betrokken. Gedu-rende vijfentwintig jaar maakte hij deel uit van het katholieke kerkbe-stuur en betaalde hij voor de inrichting van de Grote Kerk in Oss. In 1876 schonk hij, om een blijvend monu-ment achter te laten, bijvoorbeeld een nieuw hoofd-altaar. Het werke-lijk blijvend monu-ment was na-tuurlijk zijn be-drijf dat onder zijn zonen tot een van de grootste werkgevers in de regio zou uitgroeien. Jurgens en zijn hevigste concurrent, de even-eens oor-spron-kelijk in Oss geves-tigde margari-nefabriek van Van den Bergh, stonden aan de basis van de Neder-lands-Britse multi-natio-nal Unile-ver.

   Margarine was discovered in 1869 by Hippolyte Mège Mouriès, a French food research chemist, in response to Napoleon III's request for a wholesome butter alternative. It is not entirely clear whether the primary aim was the betterment of the working classes or economics in the supply of food to the French army. In a laboratory, Mège Mouriès solidified purified fat, after which the resulting substance was pressed in a thin cloth, that formed stearine and discharged oil. This oil formed the basis of the butter substitute.
   For the new product, Mège Mouriès used margarine acid, a fatty acid component isolated in 1813 by the Frenchman Michel Eugène Chevreuil. Analyzing the fatty acids that are the building blocks of fats, he singled out one and named it margaric acid, because of the lustrous pearly drops that reminded him of the Greek word for pearls i.e. margarites.
   In 1871, Mège Mouriès sold his know-how to the Dutch firm Jurgens, nowadays part of Unilever. In the early days margarine contained two types of fat - a large proportion of animal fat and a small proportion of vegetable fat. Time passing, the small vegetable element increased. There were two stages in that process. First, by improving the process of refining vegetable oils, use could be made of a greater variety of liquid oils and a higher proportion of solid vegetable fats. Secondly, through the development of processes for turning liquid oils into solid fats on a commercial scale, use could be made of larger quantities of liquid vegetable oils.

   1801 Gebroeders Jurgens vestigen zich in Oss als botermakers
   1858 Vestiging in Oss van Simon van den Bergh (1826-1907), winkelier en onder meer boterhandelaar.
   1871 Anton Jurgens (1805-1880) fabriceert als eerste ter wereld 'fabrieksmatig' kunstboter, margarine genoemd. Uit dit bedrijf ontstaan Jurgens' Verenigde Fabrieken.
   1872 Simon van den Bergh begint met de produktie van margarine in Oss.
   1875 Wilhelmus en Francois Albers beginnen de produktie van kunstboter in Grave en verhuizen 1879 naar Rotterdam

   The founders of the current Unilever concern, competitors Simon van den Bergh and Anton Jurgens, each had a successful butter manufacturing company in Oss. A large portion of their production in these days was exported to England. Both gentlemen shared the opinion that the supply of raw materials to their factories should be specialised and guaranteed. In 1918, they therefore started the "Algemeen Vrachtkantoor N.V." The goal was to operate an owner - shipbroker - and expedition company in the broadest sense. "Jurgens 2" and "Van Den Bergh III" were the names of the first barges.
   In 1927, Van den Bergh and Jurgens decided to merge their companies into one company named Margarine Unie and in 1930 that company merged with Lever Brothers from England: the creation of Unilever was a fact.
  • Wikipedia


Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources