Simon van der Stel

Simon van der Stel

Male 1639 - 1712  (72 years)    Has 2 ancestors and one descendant in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    All

 • Name Simon van der Stel 
  Relationshipwith Francis Fox
  Born 14 Oct 1639  Mauritius Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Died 24 Jun 1712  Groot Constantia Find all individuals with events at this location 
  Person ID I1382976  Geneagraphie
  Links To This person is also Simon van der Stel at Wikipedia 
  Last Modified 25 Sep 2011 

  Father Adriaan van der Stel,   b. Dordrecht, ZH, NL Find all individuals with events at this location,   d. 25 May 1646, Ceylon Find all individuals with events at this location 
  Mother Maria Lievens,   d. Yes, date unknown 
  Married 24 Mar 1639  Batavia, Java, Indonesia Find all individuals with events at this location 
  Family ID F990760  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Johanna Jacoba Six,   b. 1645,   d. 1700  (Age 55 years) 
  Married 1663 
  Children 
   1. Willem Adriaan van der Stel,   b. 24 Aug 1664, Haarlem Find all individuals with events at this location,   d. 11 Nov 1733, Lisse Find all individuals with events at this location  (Age 69 years)
  Last Modified 30 Aug 2011 
  Family ID F990759  Group Sheet  |  Family Chart

 • Notes 
  • eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop, toen nog een kleine nederzetting. Hij was geïnteresseerd in botanie, het aanleggen van wijngaarden en het stoken van likeuren en kan worden beschouwd als een van de grondleggers van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Hij stichtte Groot Constantia. De wijn uit dit gebied was rond 1800 erg geliefd.

   Waarschijnlijk werd hij in (1658) naar Nederland gestuurd voor een opleiding.
   Hij kwam hij in het bezit van twee wijngaarden bij Muiderberg. Van der Stel werd in 1679 aangesteld als commandeur van de Kaapkolonie, nadat zijn voorganger Johan Bax van Herenthals, in 1678 was gestorven. Zijn vrouw bleef thuis, maar hij nam zijn vier kinderen en haar zus Cornelia mee.

   Simon van der Stel ondernam in de zomer van 1679 een expeditie noord- en oostwaarts. Bij de Eerste Rivier vond hij een vruchtbare vallei, waar hij de naar hem vernoemde nederzetting Stellenbosch stichtte. Het jaar daarop vestigden zich hier de eerste families.

   Van der Stel kreeg opdracht diverse zaden en planten op te sturen naar Joan Huydecoper van Maarsseveen (junior), zijn neef en commissaris van de Hortus Botanicus Amsterdam. De Heren XVII waren niet erg gesteld op particuliere handel en vrachten op de VOC-schepen. Jan Commelin en Hieronymus van Beverningk stuurden orders op met door hen gewenste planten.

   In 1685 werd hem op gezag van Hendrik van Rheede of Ryckloff van Goens junior, hoge VOC-ambtenaren, een stuk land 20 km buiten fort De Goede Hoop toegekend. Het landhuis Constantia, dat Van der Stel liet oprichten, heeft hij misschien naar de dochter van deze ambitieuze Van Goens, Constantia Louiza (1679-), vernoemd.

   Samen met de apotheker Hendrik Claudius ging Van der Stel op expeditie naar de Koperbergen in Namaqueland in het huidige Namibië.

   Aan de voet van de Tafelberg was een botanische tuin aangelegd door Jan van Riebeeck. Er werd niet alleen groente verbouwd en fruitbomen geplant, maar de tuin was ook van groot belang voor de chirurgijns, waarbij de Duitse apotheker Andreas Cleyer een belangrijke rol speelde. Van groot belang bij de promotie van de Kruidtuyn en internationale aandacht die lange tijd zijn weerga nergens ter wereld zou vinden was de botanicus Hendrik van Rheede, die zich ook bemoeide met de irrigatie van de tuin, de bosbouw en het verbeteren van de kwaliteit van de wijn.

   Op verzoek van Gaspar Fagel heeft Van der Stel in de VOC-tuin op Kaap de Goede Hoop kaneel-, kruidnagel en kamferboompjes geplant, die op de Kaap konden acclimatiseren, alvorens naar Nederland te worden verscheept. Nederland zullen we wel nooit hebben bereikt; waarschijnlijk werden ze in 1684-1685 tijdens een inspectie door de zoon van Rijcklof van Goens uitgeroeid.

   In 1688 was de situatie dermate verbeterd - Huydecoper was inmiddels een belangrijke bewindhebber - dat hij zeventien kisten met plantmateriaal naar Nederland kon opsturen, die bestemd waren voor stadhouder Willem III, Gaspar Fagel en de Hortus Botanicus Amsterdam.

   Op 13 april 1688 arriveerden de eerste Hugenoten, aan wie landbouwgrond in met name Franschhoek werd toegekend. Van hun kennis van de druivencultuur en de wijnfabricage worden nu nog altijd de vruchten geplukt. Onder commandeur Van der Stels groeide de kolonie gestaag en op 1 juni 1691 werd hij bevorderd tot gouverneur.

   Op 11 februari 1699 trad hij af en werd hij opgevolgd wordt door zijn zoon Willem Adriaan.

   In Stellenbosch is oktober 2009 borstbeeld van Simon van der Stel onthuld. Toen was het 330 jaar geleden zijn, dat Simon van der Stel het op twee na oudste dorp gesticht heeft


Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources