Prof. Felix Andries Vening Meinesz

Prof. Felix Andries Vening Meinesz

Male 1887 - 1966  (79 years)    Has 12 ancestors but no descendants in this family tree.

Personal Information    |    Media    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Felix Andries Vening Meinesz 
  Prefix Prof. 
  Relationshipwith Francis Fox
  Born 30 juli 1887  's-Gravenhage, ZH, NL Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Address 1960  Potgieterlaan 6, Amersfoort, Ut, NL Find all individuals with events at this location 
  Died 10 augustus 1966  Amersfoort, Ut, NL Find all individuals with events at this location 
  Person ID I1365465  Geneagraphie
  Last Modified 21 Jun 2011 

  Father Sjoerd Anne Vening Meinesz,   b. 20 Feb 1833, Harlingen, Fr, NL Find all individuals with events at this location,   d. 26 Dec 1909, Leusden, Ut, NL Find all individuals with events at this location  (Age 76 years) 
  Mother Jvr. Cornelia Anna Clasina den Tex,   b. 1852,   d. 1928  (Age 76 years) 
  Married 18 Apr 1872  Amsterdam, NH, NL Find all individuals with events at this location 
  Family ID F983679  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map Click to display
  Link to Google MapsBorn - 30 juli 1887 - 's-Gravenhage, ZH, NL Link to Google Earth
  Link to Google MapsAddress - 1960 - Potgieterlaan 6, Amersfoort, Ut, NL Link to Google Earth
  Link to Google MapsDied - 10 augustus 1966 - Amersfoort, Ut, NL Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Photos
  Prof Felix Vening Meinesz
  Prof Felix Vening Meinesz

  Videos
  Frummel met pups
  Frummel met pups
  In de tuin van Villa Arioso. Met dank aan Trixie, de hond van Prof Felix Vening…

 • Notes 
  • In 1910 voltooide Felix Vening Meinesz zijn studie civiele techniek aan de Technische Hogeschool in Delft. Hetzelfde jaar trad hij in dienst bij de Rijkscommissie voor Graadmeting en Waterpassing, waarvoor hij zwaartekrachtsmetingen in Nederland verrichtte. Hij voltooide in 1915 zijn proefschrift over de mankementen van de daarbij gebruikte apparatuur.

   Met behulp van het KNMI werd op zijn tekeningen en aanwijzingen een apparaat ontwikkeld en gebouwd waarin twee slingers van gelijke grootte en opgehangen in hetzelfde frame slingeren in hetzelfde vlak en in tegengestelde fase. Hij had ontdekt dat de storende horizontale versnellingen geen invloed hadden op het verschil van de uitwijkingen van beide slingers. Dit verschil kon via spiegels en lichtstralen op een rollende film worden geregistreerd als ware het de beweging van een fictieve ongestoorde slinger. Op deze wijze kon met grote nauwkeurigheid gemeten worden. Over heel Nederland werd een net van 51 waarnemingen gespreid. Het succes inspireerde hem ertoe om nu ook te proberen op zee te gaan meten. Het apparaat werd aangepast en geperfectioneerd en in een 'wieg' opgehangen. Het experiment lukte.

   Nu kon ook op zee de zwaartekracht nauwkeurig gemeten worden. De lange Vening Meinesz ging in de jaren 1923 tot 1939 een aantal oncomfortabele expedities in krappe onderzeeboten tegemoet. Doel van de metingen was de precieze vorm van de Aarde en de geoïde te bepalen. Na de verfilming van zijn tocht met de K XVIII in 1935 groeide Vening Meinesz uit tot een soort vleesgeworden held uit een jongensboek, en ook wetenschappelijk steeg zijn ster. Zo werd hij tot erelid benoemd van de V.U.G.S.; de vereniging behorende bij de opleiding geografie. In 1927 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de geodesie, cartografie en geofysica aan de Universiteit van Utrecht. In 1937 werd hij ook aan de TH te Delft benoemd als parttime lector (1937), in 1939 werd hij daar ook buitengewoon hoogleraar in de geodesie.

   Hij heeft zeer veel waardering ondervonden: vier koninklijke onderscheidingen, eredoctoraten, o.a. van de universiteiten van Luik (1946), Helsinki (1947), Brussel (1950), Straatsburg (1950) en Columbia, N.Y. (1955), zes eremedailles, waaronder de Penrose Medal, de Plancius-medaille (1957) en de Vetlesen-prijs (1962), en dertien (corresponderende) lidmaatschappen van Academies van wetenschappen over de hele wereld. In 1927 werd hij verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, KNAW.

   In de oorlog was Vening Meinesz actief in het verzet. Na de oorlog kon hij zijn taken als hoogleraar weer opvatten. Ook was hij van 1945 tot 1951 hoofddirecteur van het KNMI, waar hij al sinds 1937 curator was. In 1957 ging hij zowel in Utrecht als Delft met emeritaat.
   [bewerken] Onderzoek en ontdekkingen van Vening Meinesz

   Onderzoek naar de gegevens die Vening Meinesz verzamelde deed Vening Meinesz samen met J.H.F. Umbgrove, B.G. Escher en Ph.H. Kuenen, dit zou pas in 1948 klaar komen. Een belangrijk resultaat was de ontdekking van de "Vening Meinesz Gordels" van negatieve zwaartekrachtsanomalieën langs oceanische troggen. De gemiddelde zwaartekracht bleek op de oceaan en op het land gelijk. Dit was in overeenstemming met het principe van isostatie. Vening Meinesz was vooral geïntrigeerd door de oceanische troggen. Het samengaan van actief vulkanisme, grote negatieve zwaartekrachtsanomalie en het enorme reliëf kon hij alleen verklaren door aan te nemen dat de aardkorst op deze plekken werd samengedrukt. Hij verwierp het idee van het verbuigen van de lithosfeer, omdat de korst te rigide zou zijn. Pas met de opkomst van theorie van de platentectoniek vielen zijn ontdekkingen te verklaren door subductie van oceanische korst, gedreven door convectie in de mantel.

   Naar Vening Meinesz zijn vernoemd:

   een apparaat om de zwaartekracht te meten
   een geodetische vergelijking
   een medaille van de Europese Geofysische Vereniging
   een onderzoeksschool aan de Universiteit Utrecht
   een krater op de Maan
  • Wikipedia


Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources